RESky v Havlíčkově Brodě

V neděli 7. 6. 2020 se na letišti v Havlíčkově Brodě létala soutěž relativně nové a jednoduché kategorie termických větroňů F3 RES. Co tento název znamená? Je odvozen od ovládaných prvků modelu, tedy Rudder – směrovka, Elevator – výškovka a Spoiler – brzda. Blíže o této kategorii třebana fóru RC mania.
Počasí, které v době soutěž na letišti panovalo poněkud připomínalo prádelnu – nízká oblačnost a vlhko po přechodu nočních bouřek doprovázené slabým větrem s proměnlivým směrem. Přesto se však i pár metrů nad zemí daly najít slabé stoupáky, které tyto lehké modely bez problémů točí.
Soutěžní speciály byly přehlídkou jak komerčně vyráběných stavebnic, tak vlastních konstrukcí. Vše je podřízeno dosažení patřičně nízké hmotnosti.
Jedná se o zajímavou a technicky přístupnou kategorii modelů, která má přilákat k létání především nové adepty. To se myslím vcelku daří.
Jiřické letiště by pro takovouto soutěž, kdy je třeba natáhnout několik gumicuků, svými parametry nebylo asi zcela optimální, nicméně si dovedu představit provoz varianty elektro (ano, i to je dílčí kategorie), kde nutnost gumicuku odpadá a jedná se o docela pohodové létání, cenově navíc nepříliš náročné. Tak kdo ví, třeba se podobné modely někdy na naším letištěm také objeví…

Žádné komentáře: