Podblanické aerovleky 2020

Druhý červnový víkend proběhl na letišti LMK Vlašim 13. ročník oblíbené větroňářské akce. Plocha modelářského letiště těsně přiléhá k silnici č. 113, která ji odděluje od areálu letiště Vlašim. Obě zmíněné skutečnosti se promítají do pravidel bezpečného provozu leteckých modelů v tomto prostoru.

Třídenní setkání zaměřené, jak název napovídá na modelářské aerovleky, jsem navštívil v sobotu dopoledne, kdy také vznikly doprovodné fotografie. Z nich je patrné, že bylo opravdu na co se dívat. Makety skutečných větroňů historických i moderních, účelové i maketové vlečné, provoz dospělých letadel na okruhu vlašimského letiště. To vše umocněno příznivým, termickým počasím, byť s předpovědí silných bouřek.

Plachtařina v modelářském pojetí je opravdu požitek, který mnohdy znamená návrat na nebe pro typy historických větronů, které psaly dějiny plachtění, ale bohužel se do dnešních dnů v originálu či replice nedochovaly. Krásným příkladem může být vskutku atypická IS-5 Kaczka Petra Mikoláška postavená v polovičním měřítku. Tento unikátní model polského větroně kachní koncepce jsme mohli obdivovat rovněž během 11. ročníku Jiřické Show v loňském roce, byť pouze na zemi (ve vzduchu se tehdy objevilo jenom jeho starší a poněkud menší dvojče), neboť nebyla k dispozici dostatečně výkonná vlečná.

Do budoucna bychom rádi modelářské aerovleky realizovali rovněž na domovském jiřickém letišti, a to nejen v rámci Jiřické Show. Vlastní klubová vlečná je v současnosti před dokončením, makety větroňů již někteří naši členové mají postavené. A pozvánky podobně zaměřeným kolegům hodláme včas rozeslat. O přípravě akce budeme samozřejmě na stránkách klubu informovat.


Žádné komentáře: