Orion

Model jsme stavěli s dědou podle starého plánku od pana Fary z roku 1975. Děda mi tenhle model vybral proto, protože říkal, že dobře lítá i dobře vypadá. Sám se s ním kdysi učil lítat a pak ho postavil i mému strejdovi a ten se s ním taky naučil lítat. Jenže oba modely měly pohon spalovacím motorem a ten můj pohání elektromotor.

Orion je skoro celý z balsy. Kabina je podtlakem vyrobena z ohřátého Durofolu a přední kapota je laminátová. Ta se laminovala na polystyrenový předek a pak se polystyren rozpustil ředidlem. Model se rozebírá. Křídla se nasouvají na ocelové dráty. Křídla a výškovku jsme potáhli nažehlovací fólií Oracouver, trup děda potáhl papírem a potom nastříkal bílou barvou. Pak jsme nastříkali červenou barvu na trup i křídla. Děda říkal, že ta barva bude držet i na fólii, že to má vyzkoušený. Nakonec jsme na model nalepili ozdobné proužky a nápis ORION - E. To nám vyřezali v nějakém obchodě. Nakonec jsme model vybavili servy, namontovali motor, regulátor a přijímač. Model jsme vyvážili posouváním baterie a nastavili výchylky kormidel.

Model létá moc pěkně a dobře se řídí. Krásné je přistání na podvozkové kolečko.

Autor: Adam Jedlička, Václav Benda
Model: Orion
Rozpětí: 2300 mm
Hmotnost: 1500 g
Motor: TURNIGY D 2835/ 1050
Vrtule: 9/6
Baterie: LiPo 3S 2200 mAh
Ovládané funkce: výškovka, směrovka, motor



3 komentáře:

Adamo řekl(a)...

Moc rád vidím konštrukcie časom dávno zašlé. Bol to môj druhý model ktorý som od kamaráta zachránil pred vyhodením. Model bol už vtedy staršieho dáta výroby (asi niekedy s prvej polovice 80-tych rokov) Potiahnutý bol ešte monofilom a ako pohon mal žhavík 2ccm.To som mal 15 rokov a mám na to len tie najlepšie spomienky :-) Práve zvažujem kompletnú generálku celého modelu, a tak ma napadlo pozrieť na internet či existuje o modeli ešte niekde nejaká zmienka a hľa ! našiel som vášho krásavca :-) Úhľadná stavba, a veľmi pekne zvolený marking vášho modelu. Palec hore ! S elektropohonom sa jeho výkony určite razantne zvýšili. Je pravda že doba sa zmenila a technológie v modelárstve pokročili o riadny kus vpred. Nuž aspoň podľa mňa, žiaden polystyrénový model nenaučí človeka toľko ako solída klasická konštrukcia ako napríklad Orion. Letu zdar !

RC Baterie řekl(a)...

Nádhernej kousek. Chtěl bych se zeptat, jak je na tom baterie? Vydrží dostatečně dlouho na létaní nebo to žere dost :) Díky

Anonymní řekl(a)...

Na plný plyn motor odebere z baterie 285mAh na jednu minutu chodu. Z toho vyplývá proud 17,1A. Při napětí baterie 12,6V je příkon motoru 215W. Účinost motoru je asi 80%, tedy 172W. U větroně potřebuji výkon 1W na 7 až 10g hmotnosti modelu. Orion váží 1600g, potřebuje tedy motor o výkonu 160 až 220W, čemuž použitý motor odpovídá. Ve skutečnosti je Orion mírně přemotorovaný. Ve vysílači je nastavený celkový čas chodu motoru na 5min.Z baterie o kapacitě 2200mAh, je za tento čas odebráno asi 1500mAh. Tím, že není baterie zcela vyčerávána, je zaručena její podstatně delší životnost (ona v modelu slouží i jako užitečná zátěž). Na 5min motorového chodu je celková doba letu, bez vlivu termiky, kolem 30-ti min. To je asi 5min plachtění na minutu motoru. V baterii stále zůstává dostatek energie pro opakované přistání. Tak nevím, jestli to žere moc, nebo ne, ale nám to vyhovuje.