Zlín Z50 LX

Model je ze stavebnice REICHARD MODELSPORT.

Trup je laminátový s průhlednou kabinou, směrovka konstrukční balsová, křídlo s výškovkou jsou polystyrénové potažené balsou.

Povrchová úprava je provedena na trupu lakováním, křídla a výškovka se směrovkou jsoupotaženy folií ORACOVER. Imatrikulace a pruhy na trupu, křídle a výškovce jsou vyřazeny ze samolepicích folií. Model svýmy obrysy, profily, tvary a velikosti ovládacích ploch odpovídá přesně plánu makety Z50l vydaného kdysi časopisem modelář.

Na tento model jsem nenašel, až na jediný článekv časopise RC Revue v roce 2001, kladné hodnocení letových vlastností, ba naopak. Na první start jsem šel spřesvědčením, že je to pravděpodobně i start poslední. No nic hrozného se nestalo. Model létá zcela normálně, zalétá normální akrobatické prvky. Prý nesmí létat vývrtku. Té normální se zatím vyhýbám, ale na zádech ji zaletí dobře. Obraty ve vzduchu asi nevypadají jako F3A a 3D model to taky není. J to model pro potěšení, ve vzduchu je to opravdu česká padesátka a prporcemi jak má mít. S danýmm motorem má dostatek výkonu, je rychlejší než cvičné modely, ale při zemi plave jak větroň. Stále se s ní učím létat. Měl jsem s ní jednu havárii, kdy jsem létal v téměř neletových povětrnostních podmínkách se silným nárazovým větrem. Při špatném rozpočtu na přistání, špatném směru přiblížení a špatné výšce to nakonec také špatně dopadlo. Naštěstí jsempoškodil jen motorový kryt, který už je opraven a já létám dále.

Rozpětí: 1 600 mm
Délka: 1 260 mm
Motor: ASP 91
Hmotnost: 3 500 g
Ovládané fce: směrovka, výškovka, křidélka a motor



Žádné komentáře: