Za historickými modely do Havlíčkova Brodu

Krásné historické modely bylo možno v sobotu 25. května 2019 spatřit na modelářské ploše letiště Havlíčkův Brod. Členové Klubu historických modelů a motorů (KHMM) zde pořádali soutěž Tomboy Cup doplněnou setkáním dalších veteránů modelářského nebe.

Modely Tomboy poháněné motorem MP Jet 0,6 Classic diesel za sebou nechávali nádhernou vůni spáleného ricinu a éteru z paliva pro detonační motory. Efektní byl rovněž zvuk starých benzinových motorů, které jakožto stále provozuschopné originály poháněly několik přítomných replik velkých amerických historických modelů. České historické modely Biko a Racek VB 44 zaujaly perfektně chodícími amatérsky zhotovenými motory.

Na sletu se rovněž objevili dva modeláři, kteří létají na našem jiřickém letišti. Předvedli své repliky, malého Tomboye a jen o malinko větší český historický hornoplošník Pony. Právě tyto dva uvedené modely by měly být též součástí programu letošní Jiřické Show.

Na závěr akce proběhlo krátké jednání o možnosti uspořádat jeden z pravidelných sletů historických modelů pořádaných KHMM právě na letišti v Jiřicích. Pokud bude zájem, je vysoce pravděpodobné, že se s těmito nádhernými modely na našem letišti v roce 2020 rovněž setkáme.

Žádné komentáře: